SOM, la falla solidària que es plantarà per a fer costat a totes les comissions afectades per la DANA
![Imatge virtual de la falla del projecte 'SOM'.](https://static.eldiario.es/clip/eb938e0f-21a5-4f3a-b153-ada2360ae7eb_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
El projecte SOM plantarà una falla de 12 metres a Paiporta i celebrarà diferents actes a la comarca de l'Horta Sud per a contribuir a la reconstrucció després de la DANA del sector de les falles. En aquesta iniciativa col·laboren la Junta Comarcal Fallera de l'Horta Sud, la Junta Local Fallera de Torrent, l’Agrupació de Falles de Mislata, la falla Convent Jerusalem, el Col·lectiu Pòlvora a la Vespra, la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat de l'Horta Sud.
El president de la Mancomunitat de l'Horta Sud, José F. Cabanes, ha manifestat: “Les falles són un element vertebrador dels municipis i la seua presència en els barris és fonamental. Les falles han patit de manera greu la DANA però també s'han mobilitzat per a ajudar”.
Per la seua part el president de la Junta Comarcal Fallera, José Miguel Salas, ha explicat la greu afecció que la catàstrofe ha suposat per al sector i per als casals, la qual cosa comporta que en alguns municipis s'intentarà realitzar la celebració completa i en uns altres serà simbòlica. “Per això hem acollit i donat suport a aquest projecte, que pretén ser l'inici de la reconstrucció”, ha expressat.
Posteriorment, el president de Convent Jerusalem, Paco Segura, ha explicat que la comissió finançarà la falla que es plantarà el dia 2 de març a Paiporta, amb el nom de 'SOM', obra de l'artista David Sánchez Llongo amb disseny Dani Gomz. “La falla que es plantarà a Paiporta és un símbol d'unió, solidaritat i reconeixement a totes les persones i sectors vinculats a les Falles que han patit les devastadores conseqüències de la recent DANA, afectant més de 70 poblacions valencianes”, ha indicat.
Amb 12 metres d'altura, la falla s'alça amb un cos central en forma de mans sostenint flames de vareta, representant l'esperit faller que mai s'apaga. Aquestes flames, il·luminades des de dins, “brillaran en la nit com a metàfora de la llum que ens uneix en els moments més difícils”. El monument es cremarà el dia 22 de març, amb la col·laboració l'entitat Piroval, que agrupa les empreses valencianes de pirotècnia.
La periodista paiportina Verónica March, que forma part de l'equip coordinador del llibret, ha aportat els detalls d'aquesta publicació que “serà històrica”, tindrà una tirada de 5.000 exemplars i té el disseny de Lola García Juan. Prop de 30 professionals han col·laborat en els diferents articles que arreplegarà, entre ells cròniques de tots els municipis de l'Horta Sud i també d'Algemesí, Utiel, Xiva i Xest.
Finalment, el representant del Col·lectiu Pólvora a la Vespra, Miguel Prim, ha sigut l'encarregat de presentar la iniciativa 'Foc al barranc' amb la qual es pretén “cremar allò que ens ha fet mal”. Es tracta d'una proposta de tret sincronitzat “amb un alt component emocional”, consistent a disparar bateries pirotècniques partint dels voltants dels barrancs de Poio i la Saleta, en totes les poblacions afectades per la DANA i en totes aquelles que vulguen sumar-se. “Aquest tret no canviarà les coses, no retornarà el perdut ni material, ni humà, però serà un homenatge a totes les persones que ens han deixat”, ha indicat.
Gran recaptació per als casals
Finalment el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, qui ha explicat que, a més del mig milió d'euros que l'entitat ja ha entregat en ajudes a 70 falles per a reconstruir els casals, ara es posa en marxa una gran plataforma de micronecenatge en la qual, cadascuna d'aquestes comissions disposarà d'un espai en el qual es podran realitzar donatius de manera directa. En aquesta plataforma, es detallen les pèrdues que ha tingut cada falla.
Posteriorment, la pròpia Fundació Horta Sud complementarà eixa recaptació amb altres 50.000 euros, mentre que una xifra similar vindrà d'Amstel i els concerts de Falles que organitza el Torrent en la jornada del 8 de març.
0