El full de ruta de Peter Lim amb el València CF: permanència, firma de Goldman Sachs i venda del club

Què vol fer Peter Lim amb el València CF? Aquesta és la gran pregunta que es fan els aficionats valencianistes que cada vegada veuen més a prop la permanència del club un any més en primera divisió, després de l’excel·lent reacció de l’equip amb l’arribada del tècnic Carlos Corberán.
ElDiario.es ja fa setmanes que trasllada aquesta pregunta a diverses fonts de tota solvència i la resposta és unànime: Lim està en ple procés de venda del club, és a dir, tots els moviments que fa en els últims mesos van encaminats a un únic objectiu que no és un altre que desprendre’s de la seua majoria accionarial. Així doncs, el full de ruta traçat implica rubricar de manera matemàtica la permanència, firmar el mes de maig el crèdit de Goldman Sachs, pedra angular de tota l’operació, i, a partir d’ací, que es concrete alguna de les ofertes que ha rebut en els últims mesos, sempre que alguna complisca les seues expectatives.
Això és perquè són molts els moviments que apunten en la direcció de la venda del club. El primer condicionant per a fer-ho possible el va aconseguir l’estiu passat i implicava garantir-se de nou l’obtenció dels drets urbanístics la vigència dels quals va quedar en l’aire una vegada es va caducar l’actuació territorial estratègica (ATE). D’aquesta manera, s’assegura una edificabilitat en el vell Mestalla que indirectament multiplica el valor de les seues accions i que aporta seguretat jurídica al futur comprador. Això sí, tot condicionat al fet que el màxim accionista (l'actual o el futur) finalitze el nou estadi en els terminis compromesos, la qual cosa soluciona un problema urbanístic endèmic i de rebot retorna a València una mínima opció de ser seu del Mundial de 2030, ja que actualment està fora de les ciutats seleccionades.
Un altre dels moviments significatius ha sigut la sobtada eixida de l’expresidenta Layhoon, i el silenci que ha mantingut el club des de llavors, més enllà de l’escarida nota amb què va anunciar el seu relleu per Kiat Lim, fill del màxim accionista, que tampoc s’ha pronunciat sobre les seues intencions futures amb el club. D'esta manera, per primera vegada, el magnat ha buidat la gestió del dia a dia de l'entitat de persones del seu entorn més pròxim. Ningú de Singapur a València per a controlar i reportar els assumptes de més calat. A això s’afig la paràlisi total en la planificació esportiva amb vista a la pròxima temporada.
Paral·lelament, s’ultima la firma del segon crèdit de Goldman Sachs de fins a 320 milions d’euros per a finalitzar les obres del nou estadi. Unes obres que, segons l’auditoria externa de l’Ajuntament de València, ascendiran a 250 milions (impostos inclosos) a què caldrà afegir els 11 milions del poliesportiu de Benicalap, la demolició del vell Mestalla i la rehabilitació del fumeral històric.
Les fonts consultades afirmen que la guerra comercial iniciada pels Estats Units no suposarà cap problema per a la consecució del crèdit al maig, en què Goldman Sachs intervé com a intermediari perquè tercers fons invertisquen en el club amb els futurs rendiments que aporte el nou estadi com a garantia de pagament. Tot que el València CF no ha donat a conéixer encara oficialment la quantitat d’aquest segon crèdit (ja en va obtindre un altre abans del final de l’any passat de 180 milions amb què va refinançar el seu deute), sí que s’ha deixat caure que seria entre 200 i 220 milions d’euros.
L’arribada d’aquesta segona injecció és clau, perquè permetria tornar 60 dels primers 180 milions rebuts i garantir el finançament del nou estadi, juntament amb els 80 milions de CVC i els 35 de la venda del terciari de les Corts Valencianes a Atitlan. La finalització del nou estadi, al mateix temps, és la clau que obri la possibilitat de vendre els 75.900 metres d’edificabilitat residencial situats en la parcel·la del vell Mestalla més 14.000 de terciari, tal com arreplega l'acord del ple municipal del passat estiu. Per això l’operació de Goldman Sachs es veu clau en tota l’operació i que, una vegada es firme, Lim tinga el camí lliure per a poder vendre el seu paquet d’accions.
Una equació que, al mateix temps, tanca la porta a la possibilitat de rehabilitar el vell Mestalla, opció que s'ha convertit en un clam entre l'afició, però que ara mateix ningú amb poder de decisió vol entrar a debatre o analitzar. I és que, la possibilitat de construir vivendes en eixos terrenys dona un important valor addicional al club, i per tant, a les accions de Lim. Així, el futur propietari comprarà una entitat amb un deute estructurat, amb un finançament que li permetrà afrontar els pagaments per a finalitzar el nou estadi i, quan això succeïsca, amb la possibilitat de vendre o desenrotllar una de les millors parcel·les de la ciutat.
I, per quant valora Lim tot això? Les diverses fonts consultades asseguren que la quantitat que demanarà d’inici el magnat de Singapur estarà més prop de 600 milions que de 400 que es comenta. L'explicació és que en esta mena de grans operacions denominades de capital inversió (de l'anglés private equity) els venedors han obtingut històricament de mitjana un retorn d'un 15% anual de rendibilitat respecte als diners invertits. Si no és així, en l'àmbit financer no es consideraria una bona venda. En el cas de Lim, ha injectat prop de 300 milions en els més de 10 anys que porta a València. Si venguera per 600 milions, cosa poc probable, haurà obtingut un retorn anual respecte a l'invertit del 10%.
D’aquesta manera, una vegada el club confirme la seua permanència i es firme el crèdit de Goldman Sachs, es produirà l’escenari idoni perquè es faça efectiva la venda i de segur en aquest moment es multiplicaran els rumors en aquest sentit. Però això no garanteix ni molt menys que tanque una transacció. Dependrà que alguna de les ofertes que reba Lim satisfaça les seues expectatives.
Sobre els possibles compradors, es tracta, sens dubte, del secret més ben guardat. Les fonts consultades han comentat que, havent-se fet el refinançament de la mà de Goldman Sachs, que, sens dubte, en cas que es fera efectiva la venda del club tindrà molt a dir-hi, almenys confirmar la solvència del nou propietari, la cosa més lògica seria que fora algú vinculat a algun fons d’inversió nord-americà o, en segona instància, àrab.
Com ja va informar aquest diari, l’expropietari del Leeds, Andrea Radrizzani, és un dels que ha contactat en els últims mesos amb els representants legals del magnat de Singapur. Radrizzani va adquirir el 57% del club anglés el 2017, però va decidir desprendre’s el 2023 del seu paquet accionarial per uns 170 milions de lliures després d’una desastrosa temporada. L’empresari italià va tindre a les seues ordres el tècnic Marcelo Bielsa i l’actual entrenador del València CF, Carlos Corberán, com a segon de l’argentí.
Un altre que en el seu moment va temptejar Lim, segons ha pogut saber aquesta redacció, és el propietari de la Roma i de l’Everton, Dan Friedkin, propietari del grup inversor nord-americà Friedkin, que ja va mostrar interés pel València CF l’any 2020, abans de comprar la Roma. Al final de l’any passat va adquirir amb la majoria accionarial del club anglés per uns 400 milions de lliures.
Ja en el terreny de la rumorologia, s’ha especulat amb l’interés del grec Evangelos Marinakis, accionista del Forest i propietari del Olympiakos, i del príncep de Johor, Tunku Ismail i fins i tot del príncep de l’Aràbia Saudita i propietari del New Castle, Mohammed bin Salman.
0