Prop de 15.000 persones participen a la Trobada d'Escoles en Valencià a Benifaraig

Prop de 15.000 persones han participat aquest diumenge en la XXXVIII Trobada d’Escoles en Valencià de la Coordinadora d’Alumnat, Mares, Pares i Professorat per l’Ensenyament Públic Valencià (CAPPEPV) - Escola Valenciana, que ha tingut lloc al CEIP Manuel González Martí de Benifaraig, la darrera abans de Pasqua. Centenars de persones, entre centres educatius, professorat, col·lectius de famílies, alumnat, activistes i altres entitats del Capi i Casal, amb les samarretes color magenta amb la imatge de l’il·lustrador Natxo Sarvatxo, han fet costat l’ensenyament en valencià després de la consulta sobre la llengua vehicular de la Conselleria d’Educació.
La festa per la llengua de València ha inclòs cercavila, més de 40 tallers escolars i altres activitats, les actuacions de la Jove Muixeranga de València i de Rockadèmia, amb Ramonets, el concert de Canta Canalla i un dinar de germanor amb plats tradicionals com l’olleta. Prèviament, la programació ha acollit les activitats Premi Poesia Vicent Andrés Estellés, Premi de Fotografia “La Natura a la Ciutat” i la fase comarcal del XXVII Premi Sambori, a la Universitat Politècnica de València.
La presidenta de la CAPPEPV-València, Laura Font Pérez, ha destacat la implicació de la comunitat educativa, especialment el compromís del professorat del CEIP Manuel González Martí de Benifaraig, i dels Pobles del Nord, després de les dificultats que hi han trobat per part de l’Ajuntament de València durant el procés. “Han estat anys ben complicats, amb molts entrebancs per a poder organitzar la Trobada a espais oberts de la ciutat, és per això que, davant el menyspreu cap a la nostra festa, hem optat per fer-la enguany a l’interior, en un lloc força acollidor, envoltat d’horta i d’esperança”, ha explicat Font.
La presidenta i el vicepresident d’Escola Valenciana Alexandra Usó i Carinyera i Pablo Montaner Brotons; Maria Josep Marín Jordà, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la diputada de Compromís Maria Josep Amigó Laguarda, així com el coordinador d’Educació d'Amnistia Internacional, Xavier Lluc Balaguer, han acompanyat la jornada, entre d’altres personalitats.
L’activitat ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Sambori, Editorial Bromera, Caixa Popular, el Consell Regulador de la Xufa, Fartons Polo, CuinaTur, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Generalitat Valenciana.
Trobades d’Escola Valenciana 2025
Les Trobades d'Escola Valenciana 2025 “En valencià, lliures i amb orgull” han omplit les places de música, alegria i reivindicació les darreres setmanes, per tal de reivindicar l'ensenyament en valencià davant dels intents polítics per arraconar-lo. Picassent (l’Horta Sud) el Campello i Alacant (l’Alacantí), Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida), l'Alguenya (les Valls del Vinalopó), Algímia d'Alfara (el Camp de Morvedre), Fortaleny (la Ribera), Albuixech (l’Horta Nord) i València han estat els municipis que han acollit les primeres festes per la llengua d’enguany, amb una participació de més de 50.000 persones.
Els municipis que acolliran les pròximes Trobades d’Escola Valenciana, despés de Pasqua, són Guardamar, el Baix Segura i el Baix Vinalopó (11 de maig); Bètera i Serra, el Camp de Túria (16 i 24 de maig); Xàtiva, la Costera (17 de maig); el Ràfol d’Almúnia, la Marina Alta, i Benimantell, la Marina Baixa (24 de maig); Betxí, la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén (25 de maig); Fageca, l’Alcoià-Comtat, i Gandia, la Safor-Valldigna (31 de maig).
0