L'Ajuntament dona llum verda a les obres per a la construcció de la nova seu judicial de Xàtiva
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat aquest dilluns atorgar a la Conselleria la llicència d’obres per tal d’iniciar els treballs previs a la construcció de la nova seu judicial de Xàtiva. El projecte consta de la demolició i excavació arqueològica de les construccions impròpies de l’antic monestir de Santa Clara (on s’ubicarà aquesta nova infraestructura judicial), i l’actuació compta amb un pressupost de 4,6 milions d’euros.
L‘actuació s’ajusta als edificis fora d’ordenació situats a l’avinguda de Selgas números 4 i 6, així com als àmbits nord i oest de l’antic monestir de Santa Clara, considerats també fora d’ordenació pel planejament especial de l’antic monestir. Una part de la lluna del claustre serà destinada igualment a seu judicial, així com una part de la parcel·la on es troba una galeria del claustre, que també serà ocupada en alçada per la nova seu. Es tracta, en tot cas, d’elements d’aquest edifici que no tenen valor patrimonial.
El projecte d’intervenció contempla, a més, la realització d’un estudi d’arquitectura mitjançant cates murals, el seguiment arqueològic dels treballs de demolició dels elements impropis i l’excavació arqueològica de les obres que suposen afectació al subsòl o fins a assolir nivells estèrils. En cas d’aparició de restes arqueològiques rellevants, s’haurà de comunicar immediatament el seu descobriment al Servei Territorial de Cultura de València i, en cas de recollir materials arqueològics, aquests hauran de ser depositats al Museu de l’Almodí de Xàtiva.
Entre els elements que es preveu trobar a les excavacions es troben alguna troballa del camí de ronda i la muralla (als edificis de l’avinguda Selgas) o restes del deambulatori oest del claustre. A més a més, s’espera trobar restes d’edificacions prèvies andalusines i romanes, i fins i tot restes ibèriques. Pel que fa a la demolició de les instal·lacions fora d’ordenació, els treballs es recolzaran en l’estudi mural preliminar (ampliant-lo a les zones de contacte amb les fàbriques originals); així com també es tindrà en compte la documentació i recuperació dels paviments ceràmics del segle XVIII reutilitzats en dues de les estances de la vivenda del rector, contigües a la capçalera de l’església, en la planta primera.
“Estem molt satisfets del treball que està fent-se des de la Conselleria i de que aquestes obres puguen començar en el menor temps possible. Des del minut zero d’aquesta legislatura estem mantenint una relació fluïda amb la Conselleria de Justícia per a que aquestes obres, tan necessàries per a la nostra ciutat, siguen una realitat el més aviat possible”, ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que “anem a seguir treballant amb la Conselleria donant-los totes les facilitats, per a poder concloure aquests treballs en el més curt espai de temps”. Cerdà també han explicat que és molt probable que aquests treballen comencen a partir del mes de setembre, una vegada s’adjudiquen aquestes obres, i que duren aproximadament un any.
0