La Sindicatura de Greuges retrau a l’Ajuntament de València que oculte les despeses de la Gran Fira de Juliol
Dues noves resolucions de la Sindicatura de Greuges deixen en evidència una vegada més la falta de transparència del Govern municipal del PP i de Vox que dirigeix l’alcaldessa de València María José Catalá.
En aquest cas, el defensor del poble valencià retrau que no es faça pública la informació requerida per l’oposició, en aquest cas per Compromís, relativa al cost de les diferents activitats de l’última edició de la Gran Fira de València, així com de les entrades venudes per als diferents concerts de Vivers que es van fer amb motiu de l’esdeveniment que gestiona la Regidoria de Festes i Tradicions que dirigeix la regidora de Vox, Mónica Gil.
En el primer cas, segons consta en la resolució de la Sindicatura, va ser el regidor de Compromís, Pere Fuset, el que va preguntar el 4 de juliol pel pressupost global de la Gran Fira. En un primer moment, la delegació de Festes va contestar que la suma total va ser de 606.158,84 euros. No obstant això, Fuset va al·legar que en aquesta xifra no queda clar si l’IVA hi està inclòs i a més no s’inclouen “els reconeixements de l’obligació i altres possibles despeses fora de contracte, així com totes les despeses de la secció de Falles que també forma part del Servei de Festes”, un servei que gestiona el regidor del PP, Santiago Ballester.
“Entenem que, per a contestar les preguntes dirigides per l’autor de la queixa al ple municipal, no pot obligar-se els regidors a fer un pelegrinatge per cadascuna de les nombroses delegacions o serveis dependents de l’Ajuntament de València, cosa que dificulta i dilata més enllà del que és raonable les tasques de control i fiscalització municipal”, diu el síndic Ángel Luna.
En la seua resolució final, Luna afirma que, “arribats a aquest punt es fa evident que des de l’Ajuntament de València no s’han dut a terme les actuacions necessàries per a atendre les recomanacions de la Sindicatura (...), ja que l’autor de la queixa encara no té la informació que va sol·licitar amb data 4/7/2024 i l’Ajuntament afirma que l’ha de tornar a sol·licitar. Aquest comportament ha impedit aconseguir, de manera efectiva, la satisfacció dels drets reclamats per la persona promotora de la queixa”.
El regidor de Compromís Pere Fuset ha destacat que “és molt significatiu que amb María José Catalá l’Ajuntament de València preferisca ser assenyalat com a institució opaca per la Sindicatura de Greuges que facilitar informació sobre els contractes de la Gran Fira de Juliol o les entrades venudes i regalades en els Concerts de Vivers”.
“El PP i VOX es passen les lleis de transparència per l’entrecuix i ara també fan cas omís de les garrotades de la Sindicatura i aquesta opacitat només pot donar ales a la corrupció. Si oculten les dades exigides és perquè menteixen constantment sobre aquestes”, ha lamentat Fuset.
“Amb dues regidories de Festes tractant de suplir la seua falta de coordinació i poques ganes de treballar amb malbaratament de diners públics i contractes a dit, Catalá està convertint aquesta àrea en la més opaca i cara de l’Ajuntament i en el bitllet de tornada als temps de la corrupció”, ha advertit Pere Fuset.
En aquest sentit, el regidor valencianista ha denunciat que “sis mesos després de la finalització continuem sense saber quin va ser el cost real de la primera Gran Fira de Juliol de l’alcaldessa María José Catalá marcada per la suspensió de concerts com el de Bertín Osborne per falta de venda d’entrades, la censura a la cultura valenciana i el ‘nuvi de la mort’ ni la magnitud de la punxada d’uns concerts que van donar l’esquena a les bandes valencianes i a la diversitat”.
Finalment, Pere Fuset ha recordat que “donar compliment a les peticions de la Sindicatura era tan fàcil com informar de quantes entrades es van vendre i van regalar d’uns Concerts de Vivers organitzats amb diners públics o quants contractes a dit i a quines empreses es van fer en la Gran Fira de Juliol més cara i amb menys impacte social i econòmic de les últimes dècades”.
Sense informació de la venda d’entrades en els concerts
D’altra banda, l’Ajuntament de València ha rebutjat facilitar informació sobre el nombre d’entrades venudes i invitacions del cicle Concerts de Vivers 2024, un esdeveniment finançat amb diners públics que forma part de la Gran Fira de Juliol, a pesar que la Sindicatura de Greuges ha emés una resolució exigint-li-ho.
Sobre això, el consistori va argumentar que “s’ha d’entendre que el subministrament de les dades reclamades depén de la voluntat de cadascuna de les empreses privades que van participar en els concerts”.
No obstant això, el promotor de la queixa, l’edil Fuset, respon: “En cap cas podem assumir que les dades d’aforament registrat i venda d’entrades a un acte organitzat pel mateix Ajuntament de València siguen matèria de restricció per part de les empreses contractades. Aquests contractes, que, si preveuen contraprestacions econòmiques en funció de les mateixes entrades venudes, no eximeixen en cap cas de donar aquestes dades. De fet, que siguen aquestes mateixes empreses contractades les que ingressen econòmicament les entrades ha de ser motiu suficient perquè l’Ajuntament tinga un control efectiu de les quantitats percebudes i l’aforament registrat, perquè l’acte és organitzat pel mateix Ajuntament de València”.
La Sindicatura resol que no pot compartir la interpretació municipal que manté que l’obligació de les empreses privades que contracten amb les administracions públiques es limita a les dades contingudes en l’expedient de contractació, ja que l’article 5 de la Llei 1/2022, del 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, no conté aquesta limitació.
0