Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un diputat balear de Vox enalteix el cop de Franco amb un “feliç dia de la victòria” en ple hemicicle

Esther Ballesteros

Mallorca —
1 de abril de 2025 13:11 h

0

El diputat de Vox al Parlament balear, Sergio Rodríguez, ha desitjat en ple hemicicle un “feliç dia de la victòria” en al·lusió a l'1 d'abril del 1939, data en què es va proclamar oficialment el final de la Guerra Civil i va marcar l'inici de la dictadura franquista. Les seves paraules han generat les crítiques dels grups d'esquerres, que han demanat l'adopció de mesures contra ell, cosa que ha rebutjat el president de la Cambra, l'ultra Gabriel Le Senne: “Jo només he apreciat una broma”.

El parlamentari d'extrema dreta ha fet lliscar aquest comentari durant el ple d'aquest dimarts, en què, abans de dirigir-se al conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, per preguntar-li sobre un suposat cas de discriminació lingüística en un centre educatiu, ha proferit: “Jo que soc molt ben manat, obeint al Govern d'Espanya i al seu president Pedro Sánchez, en el seu any de celebració, avui primer d'abril els desitjo un feliç dia de la victòria”.

Després del torn de paraula tant de Rodríguez com de Vera, el portaveu del grup socialista, Iago Negueruela, ha intervingut per denunciar que les paraules de Rodríguez vulneren la normativa parlamentària en exaltar el règim franquista. “Hi ha lleis aprovades en el marc del Congrés dels Diputats que prohibeixen enaltir determinats símbols feixistes”, ha retret, emplaçant el president de la Cambra a vetllar pel compliment de l'ordenament jurídic.

Tot i això, Le Senne li ha retirat la paraula i li ha cridat a l'ordre, asseverant que l'article esmentat pel socialista no fa referència a aquest tipus de declaracions.

En línia del socialista, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha manifestat que, d'acord amb el reglament, la presidència del Parlament hauria d'haver cridat a l'ordre Rodríguez atès que les seves paraules eren “ofensives”. “El dia de la victòria és evidentment un símbol del franquisme”, ha recalcat Castells, exigint que les seves declaracions no constin al diari de sessions.

Le Senne ha insistit que es tractava d'una “broma”, rebutjant adoptar mesures contra Rodríguez, i després la sessió de control ha continuat amb normalitat.

Memòria de Mallorca anuncia mesures legals

Després de tenir coneixement dels fets, l'associació Memòria de Mallorca, bolcada des de fa dues dècades en la recerca de les restes de víctimes de la repressió franquista, ha recriminat que Rodríguez hagi rememorat “el dia que es va imposar, a base de greus violacions de drets humans de manera sistemàtica i continuada, la dictadura feixista a Espanya” i ha assenyalat que els advocats de l'entitat estudiaran la interposició de mesures legals a les instàncies pertinents amb l'objectiu de “retornar la dignitat en el Parlament, òrgan i veu de la democràcia que tant ens va costar aconseguir”.

Cal recordar que el mateix Le Senne es troba a les portes de la banqueta per trencar, el 18 de juny de l'any passat, una fotografia de tres víctimes del franquisme mentre es debatia la derogació de la Llei balear de memòria democràtica. Fins ara, el president del Parlament s'ha negat a abandonar el càrrec malgrat comptar amb una interlocutòria d'obertura de judici oral a l'esquena, en contra del que ja van fer altres presidents que van ser investigats al seu dia i que van dimitir fins i tot sense haver estat enviats a judici.

Malgrat les nombroses peticions de dimissió i suspensió de funcions formulades per l'oposició, el dirigent de Vox continua aferrat al càrrec en assegurar que no veu “motius” per apartar-se i en al·legar que encara queda pendent per resoldre el recurs d'apel·lació que va interposar davant l'Audiència Provincial de Balears per reclamar el sobreseïment de les indagacions obertes contra ell.

Cal recordar que un altre polèmic episodi es va produir el febrer de 2024, quan el portaveu adjunt de Vox al Consell de Mallorca, David Gil, es va referir al cop feixista del 1936 com “l'última croada d'alliberament”. Memòria de Mallorca va denunciar el cas davant el Govern balear per infringir la Llei de memòria democràtica, acusant el càrrec d'extrema dreta de fer apologia del franquisme mentre es debatia una iniciativa sobre la senyalització de carreteres construïdes per presos republicans.

Així mateix, el mes de novembre passat, el grup parlamentari de Vox a Balears va fitxar com a assessora, amb una retribució de 22.246 euros públics, Esperalda Pastor, que el desembre del 2017 va compartir a Facebook una fotografia en què apareixia posant amb una bandera franquista de fons i, un any després, penjava un rètol amb la imatge de Franco al costat de la llegenda “el gran dictador”. Pastor va ser nomenada tot just dos mesos després de ser destituïda com a directora general de Justícia de l'Executiu d'Aragó, càrrec que va tenir durant un any gràcies a l'acord de governabilitat subscrit amb el PP.

Etiquetas
stats