La Diputació de València aprova un nou conveni de 51,5 milions amb l'EPSAR per a reparar i construir depuradores
La Diputació de València ha aprovat este divendres, sense vots en contra, la renovació de l'acord de cooperació entre la corporació provincial i l'EPSAR, ens de la Generalitat que s'encarrega de la gestió de l'aigua, per a construir huit noves depuradores i realitzar millores en les estacions d'altres 70 municipis valencians. El nou conveni, pendent ara d'aprovació per part del Consell, destinarà 51,5 milions d'euros a obres de depuració en el període 2025-2028, i se suma als 32,5 milions que els dos ens van destinar a actuacions d'urgència en altres 75 depuradores afectades per la dana, que es troben ja en marxa.
La vicepresidenta primera i presidenta del Consell d'Egevasa, Natàlia Enguix, i el diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, han coincidit en la importància d'un acord recolzat per tots els grups amb representació en la cambra provincial, a excepció de Compromís que s'ha abstingut en el ple extraordinari convocat per a validar l'acord. El nou conveni contempla la construcció de noves estacions a Andilla, Requena, Alpuente, Albaida, Gavarda, Sot de Chera, la Puebla de San Miguel i Almiserà-Llocnou de Sant Jeroni, així com millores substancials en estacions d'altres 70 localitats de menys de 10.000 habitants.
En paraules de la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, “l'acord posa de manifest la voluntat d'este equip de govern de reforçar l'acció conjunta amb la Generalitat i impulsar, a nivell intern, l'empresa pública Egevasa com la potent ferramenta que és per a treballar de manera directa en un àmbit fonamental com és el Cicle Integral de l'Aigua”. “Tenim la capacitat de conveniar per a ajudar els ajuntaments a resoldre els problemes en depuració, que poden implicar conseqüències penals, i per a això hem creat un servici específic de l'aigua i potenciem acords com el de l'EPSAR, que ens ha permés posar en marxa actuacions d'emergència a conseqüència de la dana”, afig la vicepresidenta.
La responsable de la Junta General d'Egevasa ha insistit en la importància de “desbloquejar un acord que estava estancat durant anys i requeria voluntat política, cobertura legal i professionals qualificats per a fer front als treballs; eixos tècnics i operaris que tenim tant en l'EPSAR com en Egevasa, l'empresa dependent de la Diputació que s'encarregarà de la coordinació dels treballs en 78 municipis en els pròxims anys”.
Recursos econòmics, tècnics i humans
El nou acord entre la Diputació que presidix Vicent Mompó i l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), que dona continuïtat al conveni firmat en 1999, destina més de 50 milions d'inversió, en el termini de quatre anys, per a millorar i construir depuradores en 78 municipis de menys de 10.000 habitants, a més de les actuacions d'emergència que puguen sorgir. Amb l'anterior conveni “s'han garantit els recursos tècnics, econòmics i humans en matèria de depuració, donant resposta immediata davant crisi com va ser la dana de 2019 a Ontinyent o la recent riuada que ha afectat a prop d'un centenar de municipis”, explica el diputat Paco Comes.
El responsable provincial del Cicle Integral de l'Aigua ha desglossat la inversió contemplada en el nou acord, amb “una aportació de 51,5 milions d'euros dels quals 45 corresponen a l'EPSAR, el finançament de la qual prové del cànon de sanejament, i 6,5 milions a la Diputació, que s'encarregarà a més de la coordinació i posada en marxa dels treballs”. El nou acord “s'estendrà durant els pròxims quatre anys, amb una partida de 5,6 milions per a 2025; 22,3 milions en 2026; 16,7 milions en 2027; i uns set milions d'euros l'últim any”, detalla Comes.
“Este és un exemple de la utilitat que pot tindre per a la ciutadania la col·laboració entre administracions”, insistix el diputat del Cicle Integral de l'Aigua, qui destaca “el marc jurídic, tècnic i administratiu que aporta seguretat a l'acord i permet intervindre de la forma més ràpida i eficaç davant emergències com la que ha causat la dana, i en matèria de depuració en general, un tema capital per al medi ambient i la salut humana”.
En este sentit, els tècnics de la Diputació celebren la consecució de l'acord per al finançament i execució d'infraestructures i actuacions en instal·lacions hidràuliques a la província, “tant en municipis que no compten amb estacions de tractament com en uns altres que sí que disposen d'estes instal·lacions però no complixen completament amb els paràmetres d'abocament”. El cap de servici d'Aigua i Residus de la Diputació, Juanjo Mayans, i el gerent d'Egevasa, Juan Ángel Conca, coincidixen en la importància de disposar d'un marc jurídic per a treballar en la xarxa pública d'infraestructures més extensa que existix, que és el cicle de l'aigua. En la seua opinió, “la depuració és la millor ferramenta contra la sequera, ja que ens permet reaprofitar l'aigua i retornar-la a la naturalesa en les millors condicions”.
0