Multa de 905.000 euros per al propietari pirata que llogava il·legalment parcel·les a treballadors precaritzats d'Eivissa
LLEGIR EN CASTELLÀ
L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha confirmat la sanció de 905.137,61 euros per al promotor i explotador de l'assentament il·legal de Can Rova, més conegut el propietati pirata d'Eivissa, que comercialitzava parcel·les en un solar que compartia amb els seus germans i cobrava uns 500 euros perquè els treballadors precaritzats de l'illa poguessin plantar una tenda de campanya o una caseta de fusta en les quals viure en pèssimes condicions. El desallotjament d'aquest poblat barraquista l'estiu passat va deixar al carrer més de 200 llogaters.
El Consistori ha imposat aquesta multa després d'haver dut a terme una valoració dels elements instal·lats, determinant l'import en un dels trams més alts de la forquilla que permet la llei (en concret, suposa un 212,5% del valor total de tots els elements detectats) en considerar com un agreujant l'obtenció de benefici en base a l'obtenció de benefici.
De manera paral·lela, l'Ajuntament ha iniciat una ordre d'execució contra el propietari pirata i els seus germans, titulars de la finca, per retirar l'antic poblat. Els elements i els residus ja han estat retirats, per la qual cosa aquesta finca rústica ha tornat al seu estat original tal com marca la llei.
L'informe en què es basa la sanció concreta que la parcel·la, de 26.000 metres quadrats, té la qualificació de Sòl Rústic Comú amb categoria d'Àrea de Transició. Segons les inspeccions realitzades a finals de maig de l'any passat, es va constatar que no hi havia cap mena de llicència i es van documentar 103 elements diferents habilitats com a allotjaments, des de casetes de fusta a caravanes i autocaravanes, passant per tendes de campanya, un parell de camions i un microbús, així com un contenidor. Igualment, a través de la conversa amb diversos ocupants de l'enclavament, es va esbrinar que la persona responsable cobrava entre 500 i 700 euros mensuals per cada element instal·lat.
Amb aquests elements, l'Ajuntament ha constatat que “les actuacions dutes a terme s'han executat sense comptar amb la corresponent llicència municipal d'obres, resultant il·legalitzables, vulnerant-se les condicions d'edificació de les Normes Subsidiàries de planejament urbanístic municipal que, en el seu article 8.2.04, estipulen que sobre sòls i elements habitables prefabricats mòbils o fixos”.
El valor estimat dels elements instal·lats és de 425.947 euros, quantitat que s'ha d'usar com a referència a l'hora de fixar la sanció. Segons l'Ajuntament, la llei estableix que l'infractor ha de ser sancionat amb multa del 100 al 250 per cent del valor de les obres de construcció, edificació, instal·lació i de moviments de terra que es realitzin a sòl rústic no protegit sense el títol urbanístic habilitant preceptiu, segons l'article 167 de la Llei 12/2017, de 2
0