Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mazón va retirar els seus bombers que vigilaven el barranc de Poio el dia de la DANA i va tardar 3 hores a enviar l’alerta

Actuació dels bombers de València durant la DANA.

Carlos Navarro Castelló

0

El president del Govern valencià, Carlos Mazón, torna a la càrrega amb nous intents de derivar al Govern la responsabilitat de la riuada que el 29 d’octubre passat es va cobrar 227 vides a València. I ho fa amb un discurs ple de mitges veritats, si no mentides, i obviant informació rellevant sobre les competències legals que tenia aquell dia la Conselleria d’Emergències i que no va complir. Tot això mentre va mantindre la seua agenda, va titlar d’exagerades les mesures de la Universitat de València per suspendre les classes i se’n va anar de dinar a El Ventorro quan ja s’havia desbordat el riu Magre i es produïen els primers rescats.

Mazón mateix ha explicat públicament que la seua decisió de desplaçar-se al Cecopi el dia de la DANA la va motivar una telefonada de la consellera de Justícia, Salomé Pradas, a les 18.45 en què l’alertava del perill de trencament de la presa de Forata.

Com ha anat informant aquest diari, des de les 7.36 d’aquell fatídic dia, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va llançar l’avís roig per fortes pluges. A les 12.00 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va enviar un avís al Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat, cosa que va motivar una alerta d’aquest organisme a les 12.20 per risc de desbordament en el barranc de Poio. Una alerta que no es va desactivar durant tota la jornada.

Malgrat tot, el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) no es va reunir fins a les 17.00, amb l’absència de Mazón, que estava de sobretaula. A les 17.35, després de l’avís de la CHX, el CCE va emetre una altra alerta hidrològica per risc en la presa de Forata davant l’augment del cabal del riu Magre. Mazón va aparéixer pel Cecopi passades les 19.30 i el missatge a la ciutadania amb el sistema Es-Alert es va enviar a les 20.11.

Amb aquesta cronologia damunt la taula, Mazón va insistir dilluns que, si el Govern d’Espanya “haguera alertat” del desbordament del barranc de Poio el 29 d’octubre passat “a temps”, el missatge d’alerta del sistema Es-Alert “hauria eixit abans” la vesprada de la DANA. El cap del Consell va afirmar: “Mai van advertir que el barranc de Poio anava a desbordar-se o s’havia desbordat i que l’apagada informativa eterna durant aquell temps era i és veritat”.

Així doncs, ha justificat que per part de la Generalitat “resultava impossible informar del que no informava el Govern”. “A les huit de la vesprada –del 29 d’octubre– es va rebre una telefonada sobre el perill imminent de desbordament de la presa de Forata i 12 minuts després es va activar l’Es-Alert”, ha indicat. Per això, ha argumentat que, si l’executiu central “haguera alertat del desbordament o de la crescuda sublim del barranc de Poio a temps, hauria eixit abans aquest missatge”.

No obstant això, de nou els fets desmenteixen les afirmacions de Mazón. Tal com va informar aquest diari, pel que fa a Forata, la CHX va enviar dos correus a Emergències de la Generalitat en què alertava del risc en la presa de Forata i, per extensió, en el riu Magre. En concret, a les 16.44 va remetre el missatge següent via correu electrònic: “L’embassament de Forata presenta una tendència creixent en la seua cota. Si es manté aquesta evolució, hi ha la possibilitat que s’arribe a la cota de vessament en algun moment durant la pròxima hora, cosa que es comunica als efectes oportuns”.

Tan sols uns quants minuts més tard, a les 16.55, la CHX envia el correu següent al CCE: “Es comunica que en la pròxima hora es preveuen cabals superiors a 1.000 m³/s en el riu Magre per l’alleujament de la presa. Les poblacions següents es poden veure significativament afectades pel riu Magre: Montroi, Real, Alfarb, l’Alcúdia i Algemesí. Aquests cabals s’incorporen al riu Xúquer a Algemesí. Es continuarà amb la vigilància de l’embassament i es comunicarà qualsevol canvi significatiu”.

El correu següent de la CHX a Emergències de la Generalitat es va produir a les 17.56: “Bona vesprada, l’embassament de Forata ha començat a vessar i es preveuen cabals superiors a 1.000 m³/s en el riu Magre”. Mazón va rebre l’avís de Pradas pel risc de trencament de la presa a les 18.45, cosa que va motivar el seu desplaçament al Cecopi.

Malgrat tots aquests advertiments, Emergències de la Generalitat va enviar el missatge d’alerta a la ciutadania a les 20.12, un missatge que es va enviar pel perill de trencament de la presa de Forata i no per la situació del barranc de Poio.

Els bombers, retirats del barranc de Poio

Quant al barranc de Poio, Mazón obvia deliberadament que la Generalitat té l’obligació de desplegar els seus mitjans per a mesurar els cabals. Així ho va reconéixer en una nota interna a què ha tingut accés elDiario.es, segons la qual l’Administració autonòmica també s’encarrega del “seguiment de cabals en rius, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”.

Segons el Pla Especial davant del Risc d’Inundacions, el seguiment dels barrancs i els llits menors ha de fer-se a través de la informació subministrada pels municipis i els serveis d’intervenció desplegats en el territori (Guàrdia Civil, Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, Policia de la Generalitat, agents mediambientals…), que el Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat ha de coordinar per a prendre les mesures pertinents.

A més, correspon al CCE “coordinar tota la informació” i, entre altres funcions, “mantindre informats els municipis d’augments, previsibles o notificats per altres organismes, en els llits del seu terme municipal” i “determinar, en funció del tipus i la gravetat de l’emergència les mesures de protecció a la població que hagen d’adoptar-se; determinar els recursos humans i materials que han d’assignar-se a cada una de les possibles localitzacions de l’emergència a la Comunitat Valenciana, establint les prioritats d’actuació que estime oportunes”.

No obstant això, l’equip d’Emergències de Mazón va enviar la unitat de bombers forestals de la Generalitat de Bunyol a mesurar l’escala del barranc de Poio el dia 29 d’octubre a les 13 a l’altura de Xiva. Però només hi van estar dues hores mesurant. A les 15, segons ha pogut saber elDiario.es de fonts de bombers forestals, l’equip va ser enviat a la base. Aquests professionals, que, si s’hi hagueren quedat mesurant fins a les 17.30, també podien haver alertat del que podia passar aigua avall, va estar en la base entre les 15 i les 19.30, quan van ser finalment enviats a casa. Aquesta unitat amb seu a Bunyol tampoc els van enviar a fer rescats, van lamentar les mateixes fonts.

A més, sobre la pretesa apagada informativa, només en el període que va des de les 14.30, quan el president Carlos Mazón va estar en el famós dinar, fins a la seua arribada al Cecopi, passades les 19.30, el Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat va rebre un total de 62 avisos procedents del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació. Es tracta de diferents situacions vinculades amb la DANA, com la superació de llindars en cabals i en pluviòmetres. Quan se superen aquests límits, el sistema genera de manera automàtica un avís que es remet al CCE, en què se situa Protecció Civil.

Però és que, a més, la CHX va publicar fa poc un informe amb totes les dades recollides pels pluviòmetres i els sensors sobre l’episodi de pluges des del 28 d’octubre fins al 4 de novembre. S’hi pot observar l’evolució del barranc de Poio fins a les 18.55, moment en què el sensor va parar de registrar dades a causa dels danys ocasionats per l’avinguda. No obstant això, la gràfica reflecteix l’actualització de les dades cada 30 minuts, una informació que estava a l’abast d’Emergències de la Generalitat en temps real en la web de la CHX, i a què pel que sembla no es va prestar l’atenció deguda des del mateix CCE, que tenia una alerta vigent.

Pel que fa al barranc de Poio, a més, va haver-hi correus informatius a les 16.37 a les 16.50 per superació de llindars en els pluviòmetres de Xiva; a les 16.57 i 17.02 pel cabal de la rambla de Poio a Riba-roja; a les 17.27 per les precipitacions a Xiva; a les 17.57 de nou per la rambla de Poio a Riba-roja; i a les 18.28 de nou per fortes pluges a Xiva. A les 18.43, la Confederació va enviar l’últim avís mitjançant el sensor situat en el barranc, a l’altura de Riba-roja, que ja registrava 1.686 metres cúbics per segon, cosa que va propiciar que la força de l’aigua arrossegara el sistema de mesurament i, amb tot, l’alerta no es va enviar als ciutadans fins a les 20.12, una hora i mitja més tard.

Etiquetas
stats