La promotora de la macrogranja avícola vetada a Sineu burla la prohibició projectant una altra explotació porcina
![Granja porcina a Quintanilla del Coco (Burgos), denunciada el 2023 per l'Observatori de Benestar Animal (OBA)](https://static.eldiario.es/clip/8406855a-82a4-4e4e-9e92-4256cc9512d1_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
LLEGIR EN CASTELLÀ
Lluny de renunciar al projecte ramader, els promotors de la polèmica macrogranja de Sineu persegueixen, després del Decret llei del Govern que prohibeix aquest tipus d'explotació, una alternativa: reconvertir la gran finca avícola en una igual, però porcina.
L'empresa Avícola Son Perot ha replantejat la idea de negoci que projectava sobre els terrenys de Son Venrell per burlar el veto que ha aprovat el Govern amb la finalitat de regular la ubicació i la dimensió màxima de les granges intensives de gallines ponedores a Balears .
El nou marc normatiu limita la mida d'aquestes explotacions en sòl rústic, fent inviable l'estructura de producció planificada per l'empresa, com ha explicat el promotor en un comunicat. A causa d'això, la companyia ha decidit canviar el guió i projectar una explotació de porcs amb l'objectiu de “garantir la viabilitat del projecte, enfortir el sector primari i contribuir a la sobirania alimentària de Mallorca”, tal com detallen a la mateixa nota.
La sol·licitud per modificar el pla ramader a la finca Son Vanrell ja s'ha registrat a l'Ajuntament de Sineu, com ha informat Diari de Mallorca. També s'ha formalitzat, en paral·lel, una sol·licitud d'autorització ambiental integrada davant de la direcció general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental del Govern.
Un portaveu de la institució balear ha assegurat, no obstant, a elDiario.es, que el cas s'ha arxivat definitivament i que perquè el projecte fos viable s'hauria de “tramitar de zero”. Alguna cosa, en aquests moments, impossible.
Al marge del Decret llei del Govern, hi ha la suspensió de llicències per a granges a Sineu. La moratòria aprovada el mes d'octubre passat per l'Ajuntament mantindrà vigent durant el període d'un any (fins a l'octubre del 2025), la prohibició d'emetre llicències vinculades a explotacions ramaderes intensives en sòl rústic de la localitat.
De fet, el Consistori, governat pel PP, va emetre l'informe de no compatibilitat urbanística per aixecar un complex industrial d'aquestes característiques amb el suport del Govern. Posteriorment, es va tirar endavant el Decret llei per impedir la macrogranja intensiva de pollastres que estava dissenyant la companyia Avícola Son Perot, on es pretenia albergar-ne més de 750.000 (la limitació establerta per la norma és de 160.000).
La regulació també aprova que les infraestructures i finques d'explotació agrícola i ramadera s'han d'establir a una distància mínima dels nuclis poblacionals. Cosa que en aquest cas tampoc no es compliria, en trobar-se els terrenys de Son Vernell a menys d'un quilòmetre de distància de la localitat de Sineu.
La companyia Avícola Son Perot ja va criticar, en aprovar-se la nova normativa autonòmica per al sector ramader, que la nova normativa per a les explotacions intensives d'aus de corral no s'estengués a les espècies porcines i bovines. Cosa que van percebre com una «discriminació sectorial injustificada» que ara s'ha convertit en un avantatge després del nou viratge comercial.
De moment, cal veure fins a quin punt és viable el redisseny que ha fet l'empresa. Perquè encara que el promotor hagi assegurat que aquesta nova idea pretén “adaptar-se” a la nova regulació amb una granja de porcs amb un nombre d'Unitats de Bestiar Major (UGM) nou vegades inferior que l'anterior projecte avícola, la moratòria de Sineu no permet a els seus dominis cap mena de macrogranja.
Una manera de pressionar les administracions
La notícia ha aixecat enrenou entre les diferents veus polítiques. El portaveu parlamentari del PSIB-PSOE, Iago Negueruela, ha criticat l'incompliment del Govern que va afirmar que no existirien a la localitat grans explotacions intensives després de l'aprovació del Decret Llei.
Per la seva banda, Marc Pons, portaveu parlamentari adjunt del grup socialista, ha acusat la presidenta Prohens d'“enganyar la ciutadania” després de conèixer-se la reformulació del projecte de l'explotació avícola en una infraestructura d'iguals característiques però porcina.
“Fa dues setmanes la presidenta estava a Sineu dient que no hi hauria cap projecte de macro granja, mentre que avui, quinze dies després, algú ja ha fet un nou projecte de porcs”, ha assenyalat.
El PSIB- PSOE ha recordat que ja va advertir que la norma aprovada per l'Executiu autonòmic a Consell de Govern era “inconsistent” i “deixava massa portes obertes”. Pons també ha exigit a Prohens la retirada “immediata” del Decret llei i l'aprovació d'una moratòria de dos anys.
“Si volem regular el sector necessitem un ”tèntol“ perquè ningú s'aprofiti del temps de tramitació i per poder redissenyar un Pla Director Sectorial com correspon”, ha defensat. Ha demanat, a més, al conjunt de forces polítiques reconsiderar una norma, a parer seu, amb “nombroses debilitats” i abans de la seva tramitació com a projecte de llei en cas que s'acabi validant al Parlament.
Per la seva banda, Més per Mallorca ha acusat el promotor de la macrogranja avícola “buscar fer soroll” i pressionar les administracions amb la reformulació del projecte per incloure una explotació porcina.
El portaveu parlamentari del partit, Lluís Enric Apesteguia, ha reiterat que la iniciativa no afectarà Sineu i recorda la vigència de la moratòria que impedeix la tramitació d'aquests projectes, cosa que el promotor “sap” que existeix.
Més ha insistit que no se sent pressionat i recalca que, encara que es va aprovar una normativa per limitar les macro granges avícoles, el partit segueix advocant per una solució més àmplia, com la creació d'un pla director sectorial que reguli totes les explotacions ramaderes.
Finalment, Apesteguia ha plantejat, davant la finalització de la moratòria a l'octubre, la possibilitat de presentar una Proposició de Llei per assegurar que no es concedeixin llicències fins que no es desenvolupi aquest pla.
0