Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Siete empresas del Ibex, en la guerra comercial con EEUU como su principal mercado
Un "chivo expiatorio" del caso FP: el otro escándalo que acecha a Ayuso
OPINIÓN | 'Hands off', por Antón Losada

Els bombers van ser retirats del barranc de Poio a les 14.30 el dia de la DANA perquè el cabal va baixar i tenien “ganes de dinar”

José Miguel Basset compareix l'endemà de les inundacions amb Carlos Mazón i la delegada del Govern.

Carlos Navarro Castelló / Lucas Marco / Laura Martínez

València —

0

Els bombers que es van desplaçar el matí del 29 octubre al barranc de Poio per a mesurar-ne el cabal, tal com estableix el Pla de Prevenció d’Inundacions, van rebre l’ordre de retirar-se poc abans de les 15.00 del 29 d’octubre perquè el cabal estava baix en aquest moment i tenien “gana de dinar”.

L’ex-inspector en cap del Cos Provincial de Bombers, José Miguel Basset, va justificar així en la compareixença de quatre hores que va protagonitzar dimarts, a porta tancada, en la comissió de la Diputació de València, l’absència de bombers en les tasques de mesurament de la rambla.

En concret, va ser el portaveu del PSPV en la Diputació, Carlos Fernández Bielsa, qui li va preguntar per l’obligació de la Generalitat Valenciana d’enviar operaris a fer tasques de control i mesurament dels cabals, i també per què a les 15.00 de la vesprada del dia de la DANA es van retirar, tal com va avançar elDiario.es.

Basset, visiblement contrariat per la pregunta (vegeu el vídeo), tracta de desmentir inicialment aquesta situació, però finalment la reconeix: “Fins on recorde, aquesta situació se’m va traslladar durant l’emergència, perquè va haver-hi declaracions de bombers sobre això. Cap a les 12.00  vam enviar dues unitats a fer revisió, l’una a la zona del Magre i l’altra a la zona del barranc de Poio. La del Magre es queda treballant, perquè el riu ja està desbordat. La del barranc de Poio, si no recorde malament, segons el que em van dir els tècnics que es va donar la instrucció des de la central, van arribar a l’escala de mesurament del barranc, però el cabal no era preocupant i se’n van a una altra zona de Xiva a fer un altre mesurament. Al cap d’una estona, tornen a aquest punt de l’escala del barranc i informen. Diuen que el nivell ha descendit, són les 14.30 i demanen instruccions. Si tu m’informes que el nivell ha descendit, no sé què faig ací, són les 14.30, i tinc gana de dinar, ho diré així de clar, encara que estiga gravat, m’és igual, què faig? Doncs, això”.

Tanmateix, la unitat ja no va tornar a fer les tasques de seguiment que té encomanades, malgrat que, com va reconéixer un dels efectius a aquest diari, s’havien emportat menjar pensant que estarien tot el dia per la zona, perquè “l’escala d’aigua no era normal, mai havia vist tanta aigua en aquest tram”. No obstant això, se’ls va enviar a la base i a les 19.30, a casa. Van ser aquests bombers, segons van assegurar, els que per iniciativa pròpia van eixir a la nit a ajudar en rescats de persones.

En la seua intervenció, Basset també explica que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja va avisar el 27 d’octubre que arribava un fort episodi de pluges i que el 28 a la nit, hores abans de la DANA, el Consorci de Bombers va reforçar la seua dotació en previsió que pogueren augmentar els serveis: “Sempre que s’eleva el nivell d’alerta, de manera automàtica, es reforça el servei. El que no va haver-hi és una reunió prèvia de coordinació, al final hi ha hagut tantes DANA i després va ser com el conte del llop”.

A més, va explicar que el 29 d’octubre a les 6.44 van fer el primer rescat, “no recorde si a Torís o a Xiva” i que després al llarg del matí en van fer dos més de dos xiquets que es van veure arrossegats.

No sap si Mazón va interferir en l’enviament del missatge

D’altra banda, en la seua compareixença, Basset va assegurar que l’exconsellera d’Interior, Salomé Pradas, era la responsable del Pla d’Emergències “des del minut zero”. “Ella ha de donar l’autorització perquè des de la preemergència fins a l’estat d’emergència vaja complint-se tot el que diu el pla”.

A la pregunta de si Pradas va traslladar alguna informació al Cecopi que impedira la presa de decisions, que, “bàsicament, la resposta és no”. “No és la meua intenció ni exculpar ni inculpar ningú, però segons el Pla d’Emergència, i em consta que tots ens l’hem llegit a hores d’ara, tots sabem que el president de la Generalitat no és el responsable d’aquest pla”.

Interrogat per si el retard en l’enviament del missatge d’alerta als mòbils –que no va arribar fins a les 20.11– es va deure al fet que “hi faltava algú”, Basset va considerar que si el president (Mazón) “hi va estar o no hi va estar no és vinculant, perquè no era la seua responsabilitat enviar aquesta alerta”.

“La responsabilitat era la de la direcció del pla, que té totes les capacitats per a fer aquesta operació, és a dir, és el director del pla qui autoritza o no autoritza, i jo el puc aconsellar, com a membre assessor (...) però aquest responsable és el que pren la decisió”, va insistir.

I va abundar en el fet que la direcció de l’emergència requeia en Pradas. “Això està establit, és que no n’hi ha més, llavors, que estiguera Mazón o no, jo crec que no és vinculant en la decisió de llançar l’avís. Que podria haver-hi, diré, no sé, una lleialtat institucional o si va haver-hi un retard per estar esperant instruccions, jo això ho desconec”, va postil·lar.

L’exresponsable del cos de bombers provincial va descriure que “l’alarma es desferma” quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisa del risc de col·lapse en la presa de Forata, però ha reconegut que ja estaven fent-se rescats des de primera hora del matí del 29O. “Ho sabíem els que estàvem ací”, va dir, alhora que ha recordat que els diversos cossos de seguretat estaven “fent rescats des de les set menys quart del matí”. “No es va arribar a avaluar l’abast del que se’ns venia per la magnitud mai vista anteriorment”, va reconéixer en un moment de la sessió.

Protocol d’enviament del missatge Es-Alert

D’altra banda, en la seua compareixença, Basset va reconéixer que no havia llegit el protocol del Ministeri de l’Interior sobre l’enviament del missatge Es-Alert: “Segons tinc entés, que no ho he pogut confirmar, la validació última per a enviar el missatge passa pel Govern central, passa molts filtres, tinc entés”, va afirmar Basset. No obstant això, a pesar que l’excap de Bombers afirma explícitament que no tenia aquest extrem confirmat, la vicepresidenta de la Diputació de València, la popular Reme Mazzolari va afirmar dimarts que l’Es-Alert “requereix l’autorització del Govern central”.

José Miguel Basset també va al·ludir a “experiències negatives” amb l’enviament del missatge als mòbils, com ara la borrasca Filomena el 2021: “Es va llançar aquest missatge a Madrid i després va ser criticat de calent. Dius: ostres si t’avise, malament, i si no t’avise, pitjor. En aquesta tessitura, cal entendre que són qüestions delicades”. En tot cas, Basset va insistir: “Fins on jo sé, i no és informació corroborada, perquè no tinc tot el protocol”.

Etiquetas
stats