El campus de la Universitat d'Alacant a Sant Vicent del Raspeig ja és el primer valencià 'lliure de fums'

El campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d'Alacant és ja un espai més sa, més saludable i més sostenible. En definitiva, és un lloc més “lliure de fum” gràcies a una iniciativa de conscienciació posada en marxa per la institució acadèmica mitjançant al treball del Secretariat Universitat Saludable en col·laboració amb l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). Amb la col·locació de senyalística informativa i diferents accions de comunicació, el 'Campus Lliure de Fum' pretén millorar l'entorn gràcies a la reducció del consum de tabac entre la comunitat universitària.
La inauguració de la iniciativa, representada físicament amb el descobriment d'un dels principals punts d'informació de la campanya, ha tingut lloc al campus de la UA i ha comptat amb les intervencions de la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, i el vicepresident del consell provincial de AECC a Alacant, Arturo Jiménez.
Segons ha manifestat la rectora, “el dia de hui és un dia d'alegria” per a la Universitat d'Alacant perquè “conclou un gran projecte que ha crescut a poc a poc fins a abastar el campus sencer, de la mateixa manera que avancen les polítiques de millora de la salut pública que tant ens beneficien a tots”. En el mateix sentit, Navarro ha afirmat que la Universitat d'Alacant “no sols educa amb formació, sinó que educa en valors com els de la consciència col·lectiva o la responsabilitat i el respecte cap a altres persones, com promou aquesta campanya”.
De la mateixa manera, la principal mandatària de la UA ha agraït la labor de José Ramón Martínez Riera al capdavant del Secretariat Universitat Saludable, així com les realitzades des del Vicerectorat d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral i el Servei de Prevenció de la UA que, amb la col·laboració de AECC, han dut a terme el “Campus Lliure de Fum”.
Per part seua, Arturo Jiménez ha indicat que la Universitat d'Alacant “ha pres una decisió valenta” amb aquesta iniciativa, que la converteix en la primera universitat de la Comunitat Valenciana a tindre el campus lliure de fum. A més d'agrair la col·laboració prestada per la institució acadèmica alacantina, el vicepresident a Alacant de AECC ha recordat que “està normalitzat que els fumadors ho facen davant d'altres persones i la Universitat d'Alacant fa el contrari, no normalitzar aquests comportaments”, al que ha afegit que “esperem que altres institucions s'atrevisquen a seguir els passos de la UA i entre tots aconseguim reduir les malalties relacionades amb el tabaquisme”.
La iniciativa del 'Campus Lliure de Fum', liderada des del Secretariat Universitat Saludable, es remunta diversos anys, quan es va iniciar amb unes votacions realitzades en la setmana de Bienvenida a la UA on es va preguntar a la comunitat universitària sobre quina zona del campus (dividit en tres) seria la primera a assenyalar-se com a espai lliure de fum. D'aquesta enquesta van participar més de 700 persones i va resultar més votada la zona que abasta, a grans trets, el Club Social 2, l'aulari I, la Facultat de Dret, el Paranimf i el Bosc Il·lustrat, conegut popularment com el “parc dels ànecs”.
Poc després, es va inaugurar la delimitació d'aquesta zona del campus en un acte que ja va comptar amb la col·laboració de l'Associació Espanyola Contra el Càncer i la Xarxa Espanyola d'Universitats Promotores de Salut (REUPS), que es van sumar a aquest projecte encaminat a la conscienciació dels més joves sobre la importància de deixar de fumar i la perillositat dels nous dispositius electrònics de vapeig.
A l'octubre de 2024, el projecte avança amb l'ampliació d'una segona zona com a espai lliure de fum que abasta des de l'edifici de Rectorat i Serveis Generals fins a les instal·lacions esportives, passant per les facultats de Ciències, Filosofia i Lletres i l'Escola Politècnica Superior.
Amb aquesta iniciatiu s'adhereix a l'espai lliure de fum la tercera zona del campus i, amb ella, és la totalitat del recinte la que ha quedat dins del 'Campus Lliure de Fum'.
0