Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Badenas, el ‘punky’ de Vox investigat per la Fiscalia i que té a les seues mans el Govern municipal del PP a València

Juan Manuel Badenas, el punki de Vox que condiciona la gobernabilidad en València.

Carlos Navarro Castelló / Laura Martínez

0

Juan Manuel Badenas (València, 1965) s’ha convertit en un dels homes amb més poder dins de l’hemicicle en l’Ajuntament de València. Exportaveu municipal de Vox, extinent d’alcalde i expulsat del grup per la pretesa adjudicació irregular de contractes de publicitat a través d’una fundació pública, té la capacitat de condicionar tota la política municipal. El seu vot –i el de la seua parella, Cecilia Herrero, que l’ha seguit de Vox al grup de no adscrits– és determinant per a les resolucions que s’adopten en el ple de l’Ajuntament i per a decantar les fràgils majories. L’equip de govern que dirigeix María José Catalá compta amb 13 regidors del PP i dos més de Vox, mentre que l’oposició en suma 16 entre Compromís i el PSPV; al marge dels dos expulsats de Vox, que passen a no adscrits i continuen sense renunciar a l’acta. Els dos trànsfugues tenen la clau de la ciutat. I ja l’han utilitzada, fent a l’alcaldessa perdre una votació perquè es tramite una iniciativa de l’oposició.

Els contractes de la fundació València Activa que han valgut l’expulsió a Badenas li han generat també un conflicte judicial. El PSPV i Compromís van portar les publicacions en premsa, els contractes i els àudios en què l’exportaveu parla de donar directrius sobre les partides publicitàries, a més del que l’oposició titla d’“espionatge polític” a la Fiscalia. Dijous, els dos grups han confirmat que s’han obert diligències d’investigació per delictes de malversació, prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris públics i falsedat documental. El regidor va defensar, juntament amb l’advocat de la fundació, que tot era un muntatge polític i havia actuat conforme a dret. És la segona investigació oberta a Badenas, que ja va ser investigat per un delicte d’odi, en una causa que va quedar arxivada.

El dirigent acabat d’expedientar es manté com a regidor, malgrat l’expulsió del grup municipal. Des de fa setmanes manté contactes diaris amb l’alcaldessa, segons han deixat caure els dos, no ha abandonat el seu despatx i ha deixat el grup municipal Vox amb la meitat de la seua representació. Dimarts passat, ell i Herrero, que de moment continua amb responsabilitats de govern, van donar suport a un repartiment dels vots en comissions que garanteix que el PP i Vox en minoria puga guanyar les votacions, un joc aritmètic que l’oposició ha recorregut.

Badenas es promociona com un autèntic punky de la política. Ell mateix es va definir així en una conferència en un fòrum d’ultradreta, que va començar fent al·lusió a una de les cançons de Siniestro Total: “Más vale ser punkie que maricón de playa”, va dir. Per a Badenas, un “marieta de platja” és “un acomplexat i un submís que no sap navegar contra corrent, cosa que no ens passa als que anem ben dotats”. Sota el títol ‘És el conservadorisme el nou punk?’, Badenas va desenvolupar un article escrit per a la fundació Disenso, fàbrica d’idees de Vox, en què defensa: “Els conservadors som l’últim bastió davant el domini de les elits globalistes. El globalisme, el wokisme, la correcció política i el capitalisme desbocat, fundat en la regla segons la qual ‘el que guanya es queda amb tot’, com sosté Niño Becerra, són manifestacions del mateix fenomen”.

Al defenestrat ultra li encanta veure’s com un vers solt i protagonitzar titulars amb les seues eixides de to: posar una bandera d’Espanya en l’accent de València, gravar-se amb un martell hidràulic per a eliminar carrils bici, celebrar el boicot al 8M cantant “Que viva España” al carrer o exclamar que “follant es fa cultura”. Fa poc, en una roda de premsa, retreia als mitjans que no li hagueren prestat tanta atenció quan formava part de Vox. La seua trajectòria laboral, no obstant això, l’allunya d’aquesta idea d’ambaixador antiestablishment.

Badenas és catedràtic de dret civil, professor universitari de la branca, ha sigut rector de la Universitat Internacional de València (VIU), membre de la Reial Acadèmia de Ciències d’Ultramar de Bèlgica i president del Fòrum d’Opinió Cívic de la Comunitat Valenciana. A més, forma part de diverses associacions com l’Acadèmia Nacional de Dret i Ciències Socials de Córdoba (República Argentina), l’Institut de Dret Iberoamericà (Idibe) o l’Associació de Professors de Dret Civil d’Espanya.

Eixides de to al marge, mai ha sigut un dirigent a l’ús: excompanys de partit parlen d’ell com un home amb un caràcter complicat, molt seu. Mai ha mantingut un perfil institucional, ni tan sols durant les inundacions del 29 d’octubre passat. El cap de setmana posterior a la DANA –els dies 9 i 10 de novembre–, es va absentar d’una reunió entre el Govern i l’oposició i se’n va anar amb la seua parella a Morella. Vox no va participar en les reunions presencials amb els portaveus dels grups municipals que va convocar l’alcaldessa de València, María José Catalá, per a donar compte de les mesures adoptades després de la DANA en les primeres setmanes. No se li va veure el pèl en les primeres setmanes després de les inundacions, mantenint un perfil inusualment baix al capdavant de la formació.

Aquest caràcter peculiar li ha valgut diverses bregues amb el partit, del qual es va distanciar encara més l’estiu passat per una moció sobre els drets urbanístics de la parcel·la de Mestalla concedits al València CF de Peter Lim que va tractar de bloquejar. Un registre informàtic el va vincular a l’advocat de Francisco Camps i a un grup amb interessos en el club i en els moviments urbanístics parells. Badenas va forçar Vox a votar diferent dels seus socis del PP, que van tirar avant la proposta amb el suport de l’oposició.

L’extinent d’alcalde tampoc ha mantingut bona relació amb Català, encara que a l’Ajuntament estiguen condemnats a entendre’s. Els frecs es remunten a l’etapa en què el candidat de Vox hui era rector de la Universitat VIU, centre que l’alcaldessa, llavors consellera d’Educació, va privatitzar. Sota el seu comandament es van vendre el 70% de les participacions al Grupo Planeta, un procés a què es va oposar Badenas, que va deixar constància davant notari de possibles irregularitats en el procés. No són d’estranyar les friccions, encara quasi dueos dècades després. Al capdavant de la universitat esmentada, el candidat hui de Vox va carregar més de 15.000 euros en àpats i viatges –en un centre que imparteix lliçons en línia– en dos anys. Cobrava llavors més de 62.000 euros anuals.

L’estranya situació de Badenas i Herrero porta l’alcaldessa a estudiar una altra crisi de govern. L’oposició parla d’un tripartit: PP, Vox i una trànsfuga que manté les seues responsabilitats, però no la seua ubicació en el ple. Caldria pensar que la dirigent popular medita traure-la del seu equip, tenint en compte que va trencar el vot en dues ocasions en la seua primera sessió després de la crisi. Dijous, Catalá va manifestar: “La crisi que viu a hores d’ara el meu soci de govern obliga a fer una reflexió i és probable que en els pròxims dies es produïsca una remodelació del govern”. I va afegir: “Vull pensar que el meu soci de govern resoldrà en els pròxims dies les situacions dels seus membres del grup municipal (...) M’agradaria que els dos regidors no adscrits pogueren entendre’s amb els seus dos companys de Vox i no es produïra aquesta situació”. Ho va fer, irònicament, en anunciar una oficina antiocupes, en què va mostrar una porta d’entrada a Badenas o d’eixida a Herrero. Vox no assumiria la primera opció.

Etiquetas
stats